Ismerjük meg a diplomácia rejtelmeit!

A Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, "Ismerjük meg a diplomácia rejtelmeit" címmel ismeretterjesztő programsorozatot indít, melynek keretein belül "A diplomácia rejtelmei" címmel előadást szervez, továbbá három diplomáciai témájú TV műsort készít a Zemplén TV segítségével, illetve a honlapon a lakosság tájékoztatása érdekében a "diplomácia alapjai >>" témakörben etikett-protokoll alapismereteket tartalmazó információs paneleket helyez el.

"Ismerjük meg a diplomácia rejtelmeit!"
című programsorozat
rendezvényei:

"A diplomácia rejtelmei" című előadás

Helye: Zemplén Európa Ház, Sátoraljaújhely, Rákóczi u. 18.
Ideje: 2007. február 19. 14:00
Előadó: Görög Ibolya, protokoll szakértő


A nagy protokoll-szakértői múlttal rendelkező elődadó (Miniszterelnöki Hivatal volt Protokollfőnöke) a program során megosztotta az érdeklődőkkel tapasztalataikat és személyes élményeit is a diplomáciai tevékenységével kapcsolatban.

A meghívott vendégek betekintést nyerhettek arról, hogy miért fontos az Európaiság, mint rendező elv, továbbá megismerhették a zónák szerepét. Emellet hallhattak a diplomáciai protokoll kialakulásáról is.

A jelenlévők megismerhették az ünnepélyes alkalmak viselkedési és öltözködési szabályait, továbbá bemutatásra került az étkezés és az ajándékozás protokollja is.


Az előadás anyaga letölthető .pdf formátumban >>

"Régiónk és az EU" című TV műsor-sorozat keretein belül

összesen 3 alkalommal 30-30 perces magazin jellegű TV műsor

szerkesztését, készítését végeztük el a regionális Zemplén TV segítségével. A regionális sugárzású televíziós műsorainkkal elértük a Zemplén Eurorégió és az észak-szabolcsi térséget, valamint a magyar-szlovák-ukrán hármashatármenti térség érintett magyarlakta területeinek egy részét. A műsorokban meghívott szakértőket kérdeztünk egy-egy hasznos témával kapcsolatos, napjainkban mindenkit foglalkoztató alábbi kérdéskörökről:

1. műsor:

2007. február 7-én. 18:00-tól került vetítésre a Zemplén Televízióban

Címe:

A gazdasági diplomácia haszna az országban és a régióban

Szakértő:

Dr. Sibelka György, ITDH Észak-magyarországi Képviselet (Eger), igazgató

A műsorban a meghívott szakértő bemutatta a gazdasági diplomácia fontosságát és fortélyait. Az előadó kifejtette, hogy a gazdasági diplomaták általában gazdasági szakemberek, cégvezetők, akik abban segítenek, hogy hazánkat vonzóbbá tegyék a külföldi befektetők számára.

Ezen tevékenységben segít az ITDH (Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség) is, mint nagy tapasztalatokkal rendelkező szervezet, illetve a külföldi képviseleteken a GKM munkatársai, akik az ITDH irányítása alatt dolgoznak. Jelenleg 53 országban teljesítenek szakdiplomatáink kiküldetést. Ezen szakdiplomaták az ITDH segítségével számos hazai vállalkozás működik sikeresen külföldön, illetve jelentős befektetői tőke áramlik az országba. Ha egy vállalkozás külföldön szeretné termékét értékesíteni, ajánlott, hogy előzetesen keresse fel az ITDH-t, mivel tapasztalt szakembereik segítenek megismerni az adott ország lehetőségeit, és vállalkozói környezetét. Jelenleg a következő programokkal tudnak segíteni a hazai vállalkozásoknak:

  • export inkubációs klub- külföldi kereskedelemmel ismerkedő vállalkozások számára.
  • Export klub- a már kintlévő vállalkozások segítése érdekében.

Összességében elmondható, hogy jelentős fejlődés köszönhető a térségünkben, az ITDH-nak.2. műsor:

2007. február 22-én. 18:00-tól került vetítésre a Zemplén Televízióban

Címe:

Határmenti diplomácia két szomszédos ország között

Szakértő:

Czibula János konzul, Kassai Konzulátus (Szlovákia)

Az előadó a speciális téma ismertetése során bemutatta két ország diplomáciai viszonyának kialakítási folyamatát, a kapcsolatok kialakításának és fenntartásának lépéseit és eredményeit, illetve gyakorlati hasznát a határmenti régióra nézve.

Az előadó kifejtette, hogy a határmenti diplomácia érvényesülését elsősorban az intézményi háttér teremti meg, és erre szolgálnak a kihelyezett konzulátusok. A feladatkörükbe tartozik a világpolitikai események követése, értékelése és az egymás közötti tapasztalatcsere. Jelentős eredményeket értek el a konzulátusok a Trianon miatt elszakított és elsorvasztott területek fellendítésében, illetve az infrastruktúra fejlesztésében (Kassa-Miskolc közötti gyorsforgalmi út, illetve 11 bodrogközi határátkelő kialakításában). A Zemplén Eurorégió létrejöttében is nagyon sokat köszönhetünk a kihelyezett konzulátusoknak. A konzulátusok feladatköre az EU-s csatlakozással sokat változott, sokrétűbb lett.

A Schengeni határzóna életbelépésével, az Ukrajnába kihelyezett konzulátusi együttműködések nehézkesebbé válnak majd, ám mindenképpen szükséges a jelenlegi kapcsolat fenntartása a jövőbeni fejlődés érdekében.3. műsor:

2007. március 27-én. 18:00-tól került vetítésre a Zemplén Televízióban

Címe:

A diplomácia a lakosság életében (Mit érzékelünk belőle?)

Szakértő:

Szentpéteri Bertalan, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, elnöki főtanácsos

A műsorból minden érdeklődő megismerhette a mindennapi diplomáciai lehetőségeket, önmagunkat érintő fontos támpontokat: miért fontos a diplomáciai képviselet részünkre, illetve hogyan segítenek a mindennapi ügyeinkben külföldön.
Az előadó hangsúlyozta, hogy az Ungvári Konzulátuson történt szolgálatteljesítése közben számos fejlesztést tudott elérni Kárpátalja magyarlakta településeinek életében, a kirekesztés ellen. Fontos eredmény a vízum megállapítása, ugyanis a 35 Eurós vízum, többszöri alkalomra szól, illetve lényegesen könnyített eljárásban részesülnek a rokonlátogatás, illetve tanulmányaik folytatása miatt igénylő személyek.

Ezért a vízum, egyszeri összeg befizetésével, akár 5 évre is szólhat. Nagy eredmény még a kishatárátlépési lehetőség, ami azt jelenti, hogy a határtól 50 km-s körzetben élők, szabadon utazhatnak a magyar határ 50 km-s területén. Továbbá a Konzulátus segített a két nagy Kárpátaljai magyar szervezet ellentéteinek felszámolásában, és a KHGSZ (Kárpátok Határmenti Gazdaságfejlesztési Szövetség) megalakításában. Emellett segít a vállalkozásoknak Ukrajnába betelepülni, ezáltal megnyílik Ukrajna piaca, és fordítva, az ukrán vállalkozásokra nézve, a magyar piac vonatkozásában.
Az előadó hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen a konzulátusi tevékenység mindkét országra nézve.A programokról további információ kérhető:
A 06-47/523-080-as telefonszámon,
Ogár Zoltántól, vagy Kovács Nórától

A "Diplomácia rejtelmei" című előadás és a Televíziós adások a Külügyminisztérium támogatásával valósultak meg.

Vissza a főoldalra >>