* A hírlevél képeket tartalmazhat, melyek megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a képek megjelenítését! *

 Legfontosabb aktuális információk:

1. Fontos változások, hírek

2. Vállalkozói hírek

3. Aktuális uniós pályázatok

4. Paktum hírek

5. A VOSZ központi 2019.01.17.-i hírlevele

6. Széchenyi kártya igénylés 


1. Fontos változások, általános hírek 

a. 100 millióra emelkedett a Széchenyi Kártyahitel valamennyi hiteltípusa:

Széchenyi Kártya Program valamennyi hiteltípusában a felvehető maximális hitelkeret 100 millió forintra emelkedett. A Széchenyi Kártya Program hat hiteltípusból áll, ezáltal a kis- és középvállalkozások mindennemű pénzügyi problémájára megoldást tud kínálni.

Bővebb információért keressen bennünket a +36 70/319-4369, vagy szkartya@chello.hu elérhetőségeinken.

b. Közigazgatási ügyek elektronikus intézése: Tájékoztató gyors és egyszerű ügyintézési formákról, és adat lekérdezési lehetőségekről: Ha jobban szereti ügyeit utazás, sorban állás és várakozás nélkül intézni, akkor ismerje meg a gyors és egyszerű online ügyintézési formákat. Az elektronikus ügyintézés, információ lekérdezés fontosabb, aktuális elérhetőségei: Bővebben>>>


2. Vállalkozói hírek

Jelentősen nőtt a neta, adóköteles lett a pálinka is
2019. január 1-től jelentős mértékben, általánosan 20 százalékkal emelkedett a népegészségügyi termékadó (neta) az egészségi kockázatot jelentő ételek és italok esetében, emellett az adóköteles italok körébe tartoznak újévtől a gyümölcspárlat, a pálinka és a gyógynövényes italok is.
Hogyan adózik 2019-ben a minimálbér és a garantált bérminimum
Hosszú egyeztetés után december 30-án született meg a döntés a minimálbér és a garantált bérminimum 2019-től érvényes összegéről. Foglaljuk össze, hogyan alakulnak a tavalyi évhez viszonyítva az idén a közterhek a munkaviszonyban foglalkoztatottaknál, az egyéni és társas vállalkozásban.
Az idén is rendelkezhet adója 1+1 százalékáról
A Nemzeti Adó-és Vámhivatal közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az idén is lehetőség van rendelkezni az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadó 1+1%-áról, melyet legkésőbb 2019. május 20-áig az szja-bevallástól függetlenül is meg lehet tenni.
Jól működik a NAV csodafegyvere
A kormány gazdaságfehérítő intézkedéseinek köszönhetően 403 milliárd forinttal nagyobb áfa-bevétel érkezett az államkasszába 2018-ban, mint az előző évben. A tavaly július óta működő online-számlarendszer bevezetése jelentős mértékben megnövelte az áfa-bevételeket, ami éves szinten akár 300 milliárd forintos többletbevételt is eredményezhet a költségvetésnek.
Évindító pályázatok
2019 sok lehetőséget rejt magában pályázati szempontból, hiszen már az év elején több, nagyobb volumenű támogatásra adható meg kérelem. Ezen cikkünkben szeretnénk bemutatni 4 lehetőséget, amellyel különböző területeken támogathatja vállalkozását, illetve települését.
2019-ben is kihívások előtt állunk! Új év, új szabályok. Számoljunk együtt! Lehet még olcsóbban, mint a bér?
Jelentős változásokkal indul az újév. Módosultak az adószabályok, megnyirbálták a cafeteriát. A túlóráztatáson kívül érdekes változtatások vannak a gazdaságot érintő jogszabályokban is. És ismét drágul a munkaerő.
Generációváltás finisben. Adjuk jó kezekbe a céget! De kinek? 
Ma már a munkaerőhiánynál is nagyobb probléma az utódlás. A hazai gazdaság derékhadát adó családi vállalkozások első generációja elérkezett a stafétabot átadásához. Még csak keveseknek sikerült. Háromból egynek.
Kihirdették a 2019-től hatályba lépő változásokat_Munkaügyeink 2019-ben
Az előadó az ismeretek átadásán túl lehetőséget biztosít a konzultációra, az előadás keretében feltett konkrét kérdések megválaszolására is.

Virtuális adó és pénzügyi tanácsadás:

E-mail: ado@vallalkozo.info, tel.: +36 1 486 1800 


3. Aktuális uniós pályázatok

a) Élelmiszeripari fejlesztések (ÉLIP) (országos)

Megjelent az élelmiszer-feldolgozó- és borászati üzemek fejlesztését támogató pályázat, amelyen mezőgazdasági termelők, valamint mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások indulhatnak. Élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztése célterület esetében egyéni beruházás esetén max. 500 millió Ft, kollektív beruházás esetén max. 1,5 milliárd Ftborászati üzemek fejlesztése célterület esetében max. 200 millió Ft támogatást lehet igényelni új eszközök, gépek, technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására, valamint a célterülethez tartozó tevékenységet szolgáló épületek, építmények kivitelezésére. A pályázat benyújtása, a tervezet szerint, december 10.-étől lehetséges. Részletek>>>

b) Még elérhető a 0%-os hitel eszközbeszerzésre (csak vidék)

Azon mikro-, kis-, és középvállalkozások pályázhatnak eszközbeszerzésre 0%-os kamattal, melyek pénzügyi szempontból életképesek, azonban a pénzpiacokon egyáltalán nem, vagy nem kellő mennyiségben jutnak külső finanszírozási forráshoz. Kölcsön összege: min. 1 M Ft – max. 50 M Ft, a programban kezdő és induló vállalkozások is igényelhetnek támogatást. Az általuk igényelhető hitel összege max. 25 M Ft lehet. A Hitelprogram célja a mikro- kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése, illetve a korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességek megteremtése, bővítésének támogatása. Részletek>>>

c) NHP Fix, 2,5%-os fix kamatozású Növekedési Hitelprogram (országos)

Új Növekedési Hitelprogramot, az NHP Fix-et hirdetett meg a Jegybank. A Program fix célja, hogy a kis-és középvállalkozások fix, alacsony kamatozású, hosszú lejáratú fejlesztési hitelforráshoz jussanak, hozzájárulva versenyképességük javításához. A hitelprogram keretei között maximum 2,5 %-os, fix kamatozású kölcsönt igényelhetnek a kkv-k összesen 1 000 milliárd Forint értékben. Egy vállalkozás maximum 1 milliárd forint hitelhez juthat majd ennek keretében. A hitelek futamideje minimum 3, maximum 10 év lehet. Az NHP fix 2019 január 1.-jétől lesz elérhető. Részletek>>>

d) Pénzügyi Vállalkozási Refinanszírozási Konstrukció II. Program (országos)

A hitel célja azon mikro-, kis-, és középvállalkozások támogatása, melyek lényegesen kedvezőtlenebb feltételekkel, vagy egyáltalán nem juthatnak külső forráshoz a kereskedelmi hitelintézetek által. A Programban rendelkezésre álló keretösszeg 70 Mrd forint. Beruházási hitel esetében min. 1 M Ft, max. 100 M Ft, forgóeszköz hitel esetében min. 1 M Ft, max 50 M Ft az igényelhető finanszírozási összeg. A Hitelprogram keretei között lehetősége nyílik a vállalkozásoknak ingatlanvásárlásra és felújításra, új vagy használt tárgyi eszközvásárlásra. A hitelt akár induló vállalkozások is igénybe vehetik. 

e) Pályázati lehetőség ÉPÍTŐIPARI cégek számára (országos)

8 Mrd Ft-os kerettel kívánja segíteni az építőipari ágazatban dolgozó vállalkozásokat egy új pályázati lehetőség, mely az ágazat hatékonyságát és korszerűsítését hivatott el támogatni. A vissza nem térítendő forrás keretei között min. 25 – max. 400 millió Ft lesz igényelhető. A támogatást olyan vállalkozások igényelhetik, amelyek legalább 3 lezárt üzleti évvel rendelkeznek, és minimum 10 főt foglalkoztatnak, valamint az alkalmazásban állók  havi bruttó átlagkeresete a 227.524 Ft-ot eléri. Részletek>>>

f) Horizont 2020 - EU-s pályázati lehetőségek. 

A Horizont 2020 az Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikája 2014-2020 év között. A program minden eddiginél nagyobb, közel 79 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik. A program a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia „Innovatív Unió” elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére. 

A Horizont 2020 program kiválósági alapon, nemzetközi versenyben, közvetlenül Brüsszelből elnyerhető pályázati forrásokat jelent, vagyis a rendelkezésre álló pénzügyi keretből mindegyik tagállam annyit hasznosít, amennyire képes: a pályázatok brüsszeli elbírálásánál döntő szempont a kiválóság, a magas szakmai szintű és jól menedzselt konzorcium, illetve az uniós szinten is mérhető hatás. 

A program kiemelten kezeli a kis- és középvállalkozói szektort: a Horizont 2020 program egyik fontos újdonsága, hogy a kkv-k támogatására új eszközt vezet be az Európai Bizottság, amely az innovációs lánc teljes folyamatában - az ötlettől a piaci bevezetésig - végigkíséri a kkv-kat. Egy-egy vállalkozás önállóan is pályázhat a kiírásokra, míg korábban ez csak nemzetközi konzorciumokban volt lehetséges. Bővebben>>>

g) Közvetlenül elnyerhető uniós források - megújult tájékoztató honlapok. Részletek>>>

h) Megjelent az összes pénzügyi eszköz pályázati felhívás 

Megjelent az összes pénzügyi eszköz felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében; a 2014-2020-as uniós időszakban összesen mintegy 1000 milliárd forint áll rendelkezésre 8 hitelprogram, 9 kombinált hitelprogram és 7 kockázati tőkeprogram formájában. Részletek: www.palyazat.gov.hu/doc/4385 és www.palyazat.gov.hu/doc/4380

Partnerkereső rendszer

Kínai partnerünk, a CCPIT egy nemzetközi  internetes partnerkereső rendszert hozott létre. A honlap címe www.sinoova.com, a megtekintéshez kattintson a  http://www.sinoova.com/ChildPage/services_En.html linkre.


4. Paktum hírek 
(Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Paktum B-A-Z. megyében)

Támogatás munkáltatóknak (Akár 100%-os bérköltség támogatást!)

A paktum programból a munkáltató többféle támogatást igényelhet, ha álláskeresőt alkalmaz. Akár 100%-os bérköltség támogatást is.

Nyilvántartott álláskereső foglalkoztatása esetén a munkáltató többféle támogatásban is részesülhet. A projektben nyújtható bérköltség támogatás formái:  „legfeljebb 90 napi”

Munkatapasztalat-szerzés céljából adott bérköltség támogatás legfeljebb 90 napra nyújtható. A támogatás mértéke a munkabér és a ténylegesen megfizetett szociális hozzájárulási adó legfeljebb 100 %-a lehet.  „legfeljebb 8+4 konstrukció”

A támogatás legfeljebb 8 hónap időtartamú foglalkoztatáshoz, a támogatási időszak felével megegyező tovább foglalkoztatási kötelezettség mellett adható. A támogatás mértéke a munkabér (maximum a minimálbér 150 %-a) és a ténylegesen megfizetett szociális hozzájárulási adó legfeljebb 100 %-a lehet.

A bérjellegű támogatások utólagos finanszírozásúak, havonta kerülnek elszámolásra és utalása a munkáltató által megadott bankszámlaszámra történik.

A projekt keretein belül lehetőség van a mobilitás támogatására is, így lakásbérleti hozzájárulás és az utazási költségek elszámolására.

Részletes tájékoztatás kérhető a megye 13 paktumirodájában és a járási hivatalok foglalkoztatási osztályán. Az irodák és a hivatalok elérhetőségeit megtalálja honlapunkon.

Ha érdekli további támogatási lehetőség is, az igénybe vehető szolgáltatások, a kapcsolódó rendezvények, akkor regisztráljon a honlapon. Hírlevélben fogjuk tájékoztatni.

www.bazpaktum.hu


5. A VOSZ központi 2019.01.17.-i hírlevele

- Felügyelet nélküli eszközök üzemeltetőinek konferenciája
- Mire számítsunk a logisztikában 2019-ben? - szakmai konferencia
- Értékesítési trendek - 2019 - Piac&Profit KKV Akadémia
- Generációváltás finisben Nekik sikerült! - Piac&Profit KKV Akadémia
- VOSZ a közösségi médiában - http://www.facebook.com/vosz.hu
- Vállalkozói piactér - http://piacter.vallalkozo.info/
- Ingyenes Vállalkozói tanácsadás

 Részletek>>>       


6. Széchenyi Kártya igénylés

Tájékoztatjuk, hogy a VOSZ  megyei  irodájában  lehetőség van a Széchenyi Kártya program  termékeinek igénylésére, meghosszabbítására. Részletek>>>

Elérhetőségeink:

Telefon: 46/413-643;
Mobil: 70/319-4369
E-mail:  info@voszborsod.hu
Cím: 3526. Miskolc, Szentpéteri kapu 80. fszt.5.

Sikerekben, eredményekben gazdag boldog újévet kívánok minden tagunknak, olvasóknak!

Miskolc, 2019.01.20.

                                                              Üdvözlettel:  Ádám Imre

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

www.voszborsod.hu
Hírlevélről való leiratkozáshoz, kattintson az alábbi linkre: leiratkozás