VOSZ B-A-Z. Megyei hírlevél 2018.01.30.
VOSZ B-A-Z. Megyei hírlevél 2018.01.30. -----------------------------------------------------------------------------------

 

 

Az alábbiakban megküldjük a VOSZ megyei szervezete által fontosnak talált, az Ön vállalkozását is érintő tudnivalókat.

 Legfontosabb aktuális információk:

1. Fontos változások, hírek

2. Aktuális uniós pályázatok

3. A VOSZ központi 2018.01.30.-i hírlevele

4. Széchenyi kártya igénylés 


1. Fontos változások, általános hírek 

  Pénz, de honnan? –2018

    A pénzdömping utolsó, nagy rohama

       Konferenciasorozat, roadshow kkv-knak

       Észak-Magyarország  Régió – Miskolc

Időpont: Február 8. (csütörtök), 9.30–13.30                                   

Helyszín: Miskolc, Hotel Pannónia Konferenciaterme (3525 Miskolc, Kossuth utca 2.)

Olcsóbbnál olcsóbb fejlesztési források. Éljen a lehetőségekkel!

       Exkluzív, versenyelőnyt adó információk

     Ingyenes részvétel. Csak regisztrálnia kell! Kattintson az alábbi linkre!

 http://www.piacesprofit.hu/konferenciakozpont/penz-de-honnan-13/

a. 100 millióra emelkedett a Széchenyi Kártyahitel valamennyi hiteltípusa:
A Széchenyi Kártya Program valamennyi hiteltípusában a felvehető maximális hitelkeret 100 millió forintra emelkedett. A Széchenyi Kártya Program hat hiteltípusból áll, ezáltal a kis- és középvállalkozások mindennemű pénzügyi problémájára megoldást tud kínálni.
Bővebb információért keressen bennünket a +36 70/319-4369, vagy
szkartya@chello.hu elérhetőségeinken.


b, A KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. megkezdte az MFB Vállalkozásfinanszírozási Program 2020 keretein belül a Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció (max. 100 MFt összegű, 10 éves beruházási hitel) forgalmazását.

Az új hitellehetőség főbb jellemzői:

A Konstrukció jelenleg egy 3 hónapig tartó pilot időszakra került meghirdetésre (2018. március 30-ig), ezen időszak alatt - a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt - a hitelkérelmek befogadása központilag történik a KAVOSZ regisztráló irodáiban vagy a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. székhelyén.

Az alábbi elérhetőségeken állunk a Konstrukció iránt érdeklődő vállalkozások rendelkezésére:

E-mail: info@kavoszvf.hu, tel: 06 (1) 302 0866 Félegyházi Éva üzleti munkatárs felegyhazi@kavoszvf.hu

c, Adóváltozások 2018-ban prezentációkban bemutatva:
Adótörvény változások 2017-2018 >>>
Adótörvény változások 2018>>>
Adóváltozások 2018 >>>
Mi mennyi 2018-ban?

d, Közigazgatási ügyek elektronikus intézése: Tájékoztató gyors és egyszerű ügyintézési formákról, és adat lekérdezési lehetőségekről: Ha jobban szereti ügyeit utazás, sorban állás és várakozás nélkül intézni, akkor ismerje meg a gyors és egyszerű online ügyintézési formákat. Az elektronikus ügyintézés, információ lekérdezés fontosabb, aktuális elérhetőségei: Bővebben>>>

e, Napilapcsoport partnert keres Miskolcra. Bővebben>>>


2. Vállalkozói hírek

Napelemek az agráriumban - konferencia
A Kormány 3000 napelempark létesítését támogatná az országban kedvezményes hitellel valamint földvásárlási lehetőséggel, ezzel is csökkentve az energiafüggőséget.
Kinek és mennyi a minimálbér és a garantált bérminimum 2018-ban
Az alapbéren felül többféle jogcímen, például bérpótlék, vagy mozgóbér is megilletheti a munkavállalóinkat, de ne felejtsük el, hogy az alapbérnek kötelezően minden esetben el kell érnie legalább az aktuális tárgyévi minimálbér összegét.
Miért előnyös a bérszámfejtés kiszervezése
Gyakori eset, hogy a cégek olyan tevékenységek vagy szolgáltatások elvégzését bízzák külső vállalkozásra, amelyeket általában maguk is el tudnának végezni, de valamilyen okból előnyösebb, amikor ezt külső szereplőre bízzák. Ezt, a külső források igénybevételét szokták idegen szóval Outsourcing tevékenységnek hívni, ami az “Outside Resource Using” kifejezés rövidítése.
Fontos! Új jelentési kötelezettség a munkáltatóknak
A Nemzeti Adó-és Vámhivatal a honlapján található közleményben hívja fel a munkáltatók figyelmét arra, hogy az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény (Avt.) 41. § (2) bekezdésében foglaltak alapján új jelentési kötelezettség terheli azokat a munkáltatókat, ahol a munkavállalóktól jövedelem letiltás van folyamatban.

Virtuális adó és pénzügyi tanácsadás:
e-mail: 
ado@vallalkozo.info, tel.: +36 1 486 1800


3. Aktuális uniós pályázatok

Ajánlott pályázatok:

1. Megjelent az építőipari pályázat! 

Már a tavalyi évben bejelentésre került, idén januárban pedig megjelent az építőipari pályázat, amely 20 milliárd forint keretösszeggel rendelkezik, célja pedig az ágazatban tevékenykedő hazai kis és középvállalkozások versenyképességének növelése.

A pályázaton a magyarországi székhelyű kis- és középvállalkozások indulhatnak, melyek az ágazatban (41.10-43.99 TEÁOR közötti, vagy 71.11 TEÁOR) működnek, rendelkeznek legalább egy lezárt üzleti évvel, alkalmazotti létszáma pedig 20 és 250 fő között van.

Támogatás igényelhető gépek és szerszámok, ezeknek kiegészítő eszközeik beszerzésére, termelési folyamat korszerűsítésére, információs technológia-fejlesztésre, gyártási know-how-k, licencek megvásárlására, valamint energiahatékonysági-, megújuló energia használatát célzó beruházásokra.  Fontos, hogy a megtett beruházások vagy új ismeret/technológia hasznosítását, teljesítmény-növekedést, termelési költség csökkenést, vagy új/átdolgozott termékek, szolgáltatások piacra vitelét eredményezzék. Bővebben>>>

2. Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatása
(NFA-2017-2-KKV)

A pályázatok benyújtása 2018. február 9-ig lehetséges

Támogatás célja: A Felhívás célja a KKV-k fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepének, piaci pozíciójának javítása érdekében az – új munkahelyek létrehozását eredményező – munkahelyteremtő beruházások támogatása. A pályázat célja továbbá a területi különbségek csökkentése, a térségi felzárkóztatás, a helyi gazdaság megerősítése. A gazdasági, társadalmi és munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű térségek, települések felzárkóztatásának érdekében az álláskeresők foglalkoztatásának – kiemelt összegű kiegészítő – támogatása pályázható a felhívás keretében.
Bővebben>>>

3. Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása GINOP-4.1.2-17 Részletek>>>

4. A KKV-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén GINOP-2.1.8-17

A pályázat olyan eszközök, immateriális javak beszerzését támogatja, amelyek a támogatást

igénylő vállalkozásnál a támogatási kérelem benyújtásakor nem álltak rendelkezésre és

beszerzésük révén a támogatást igénylő vállalkozásnál

_ új vagy lényegesen módosított termék, szolgáltatás, eljárás jön létre, vagy

_ új vagy lényegesen módosított eljárás, technológia alkalmazására, piaci

bevezetésére kerül sor.

Részletek>>>

5. Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára GINOP-6.1.6-17)

Támogatás célja: A felhívás fő célja, hogy az alkalmazottak foglalkoztathatóságának, a munkavállalók munkahelyi készségeinek és kompetenciáinak javítása révén növekedjen a vállalkozások versenyképessége, a mikro-, kis- és középvállalkozásokra vonatkozó képzéselérési arány tovább javuljon, és a támogatás ösztönözze a foglalkoztatókat munkavállalóik tudásának folyamatos fejlesztésére. További cél, hogy a vállalkozások saját forrásaikat kiegészítve minél több munkavállalójuk képzésbe történő bekapcsolódását tudják biztosítani, a képzést is tekintsék saját vállalkozásukba történő befektetésnek. Részletek>>>                            

6.  0%-os hitel az MFB-től mikro-, kis- és középvállalkozásoknak! 

Kitűnő lehetőséga GINOP 8.3.1-16 pályázat, ami gyakorlatilag egy 0%-os hitelkonstrukció.  

Az igényelhető kölcsön összege minimum 1 millió Ft – maximum 600 millió Ft.  

A kölcsön elsődlegesen tárgyi eszköz beszerzésre, használt eszköz beszerzésre, immateriális javak beszerzésére, építésre (átalakítás, bővítés, felújítás), épület-kivitelezés, valamint ingatlanvásárlásra fordítható. Bővebben>>>

7. Horizont 2020 - EU-s pályázati lehetőségek. 

A Horizont 2020 az Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikája 2014-2020 év között. A program minden eddiginél nagyobb, közel 79 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik. A program a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia „Innovatív Unió” elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére. 

A Horizont 2020 program kiválósági alapon, nemzetközi versenyben, közvetlenül Brüsszelből elnyerhető pályázati forrásokat jelent, vagyis a rendelkezésre álló pénzügyi keretből mindegyik tagállam annyit hasznosít, amennyire képes: a pályázatok brüsszeli elbírálásánál döntő szempont a kiválóság, a magas szakmai szintű és jól menedzselt konzorcium, illetve az uniós szinten is mérhető hatás. 

A program kiemelten kezeli a kis- és középvállalkozói szektort: a Horizont 2020 program egyik fontos újdonsága, hogy a kkv-k támogatására új eszközt vezet be az Európai Bizottság, amely az innovációs lánc teljes folyamatában - az ötlettől a piaci bevezetésig - végigkíséri a kkv-kat. Egy-egy vállalkozás önállóan is pályázhat a kiírásokra, míg korábban ez csak nemzetközi konzorciumokban volt lehetséges. Bővebben>>>

8. Közvetlenül elnyerhető uniós források - megújult tájékoztató honlapok. Részletek>>>

9. Megjelent az összes pénzügyi eszköz pályázati felhívás 

Megjelent az összes pénzügyi eszköz felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében; a 2014-2020-as uniós időszakban összesen mintegy 1000 milliárd forint áll rendelkezésre 8 hitelprogram, 9 kombinált hitelprogram és 7 kockázati tőkeprogram formájában. Részletek: www.palyazat.gov.hu/doc/4385 és www.palyazat.gov.hu/doc/4380

Partnerkereső rendszer

Kínai partnerünk, a CCPIT egy nemzetközi  internetes partnerkereső rendszert hozott létre. A honlap címe www.sinoova.com, a megtekintéshez kattintson a  http://www.sinoova.com/ChildPage/services_En.html linkre.


4. PAKTUM HÍREK (Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Paktum B-A-Z. megyében)

Támogatás munkáltatóknak (Akár 100%-os bérköltség támogatást!)

A paktum programból a munkáltató többféle támogatást igényelhet, ha álláskeresőt alkalmaz. Akár 100%-os bérköltség támogatást is.

Nyilvántartott álláskereső foglalkoztatása esetén a munkáltató többféle támogatásban is részesülhet. A projektben nyújtható bérköltség támogatás formái:  „legfeljebb 90 napi”

  Munkatapasztalat-szerzés céljából adott bérköltség támogatás legfeljebb 90 napra nyújtható. A támogatás mértéke a munkabér és a ténylegesen megfizetett szociális hozzájárulási adó legfeljebb 100 %-a lehet.  „legfeljebb 8+4 konstrukció”

 A támogatás legfeljebb 8 hónap időtartamú foglalkoztatáshoz, a támogatási időszak felével megegyező tovább foglalkoztatási kötelezettség mellett adható. A támogatás mértéke a munkabér (maximum a minimálbér 150 %-a) és a ténylegesen megfizetett szociális hozzájárulási adó legfeljebb 100 %-a lehet.

A bérjellegű támogatások utólagos finanszírozásúak, havonta kerülnek elszámolásra és utalása a munkáltató által megadott bankszámlaszámra történik.

A projekt keretein belül lehetőség van a mobilitás támogatására is, így lakásbérleti hozzájárulás és az utazási költségek elszámolására.

Részletes tájékoztatás kérhető a megye 13 paktumirodájában és a járási hivatalok foglalkoztatási osztályán. Az irodák és a hivatalok elérhetőségeit megtalálja honlapunkon.

Ha érdekli további támogatási lehetőség is, az igénybe vehető szolgáltatások, a kapcsolódó rendezvények, akkor regisztráljon a honlapon. Hírlevélben fogjuk tájékoztatni.

www.bazpaktum.hu


5. A VOSZ központi 2018.01.30.-i hírlevele

- Meghívó Nyugdíjas Szövetkezeti Szakmai Napok következő állomásaira: Debrecen, Szeged és Győr

- Confort Construct & Instal Építőipari Szakkiállítás

- Piac&Profit KKV-Akadémia - Pénz, de honnan - 2018

- Piac&Profit KKV-Akadémia - Román-Magyar Üzleti Fórum / Mi a román piac vonzerejének titka?

- Budapesti Corvinus Egyetem - Munkavállalók kommunikációs képzettségére vonatkozó igények felmérése

- VOSZ a közösségi médiában - http://www.facebook.com/vosz.hu

- Vállalkozói piactér - http://piacter.vallalkozo.info/

- Ingyenes Vállalkozói tanácsadás

 Részletek>>>       

6. Széchenyi Kártya igénylés

Tájékoztatjuk, hogy a VOSZ  megyei  irodájában  lehetőség van a Széchenyi Kártya program  termékeinek igénylésére, meghosszabbítására.

Elérhetőségek:

telefon: 46/413-643; mobil: 70/319-4369

e-mail:  info@voszborsod.hu

cím:      3526. Miskolc, Szentpéteri kapu 80. fszt.5.

Munkatársak: Szegediné Lovász Márta, Klusóczki Ibolya

Miskolc, 2018.01.30.

                                                                     Üdvözlettel:

                                                                                                                        Ádám Imre elnök