*A hírlevél képeket tartalmazhat, melyek megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a képek megjelenítését!*

Legfontosabb aktuális információk:

1. Fontos változások, hírek
2. Vállalkozói hírek
3. Aktuális uniós pályázatok
4. Paktum hírek
5. A VOSZ központi 2019.04.30.-i hírlevele
6. Széchenyi kártya folyószámlahitel igénylés 

1. Fontos változások, általános hírek 

a. Kérem kedvelje a VOSZ BAZ. Megyei Facebook oldalát és kövessen minket ott is!

    https://www.facebook.com/voszborsod/ 

b.  A VOSZ megtartotta éves rendes küldöttgyűlését. Tolnay Tibor, a szövetség tavaly megválasztott elnöke elsőként Demján Sándor egy évvel ezelőtti elvesztéséről emlékezett meg, méltatva a vállalkozói közösség erejét és összetartását, amely lehetővé teszi a szövetség további működését. Részletek>>>

c. Vigyázat, csalók! Naponta több bejelentés is érkezik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez (NBSZ NKI), miszerint a közelgő adóbevallási időszakra hivatkozva adathalászok próbáltak megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártya adatokat. A csalók repertoárja egyre szélesebb, már nemcsak e-mailben, hanem SMS-ben, sőt, élő telefonhívással is próbálkoznak. Részletek>>>


2. Vállalkozói hírek

Mire kell figyelni a bérelt cégautók áfalevonásakor
A gazdasági és magáncélra egyaránt használt személygépkocsi bérbevételt terhelő előzetesen felszámított áfa kezelésére vonatkozó szabályok változásáról adott ki tájékoztatást az adóhivatal.
Változott az osztalék adózása 2019-től
Az EHO törvény hatályon kívül helyezésével jelentős mértékben megváltozik az osztalék adózása 2019-től, ugyanis az eho teher helyébe a szociális hozzájárulási adókötelezettség lép.
Újra elérhető az építőipari pályázat
Újabb 6 milliárd forintos keretösszeggel jelent meg az építőipari pályázat, amely a hazai építőipari vállalkozások technológiai korszerűsítését szolgálja.
Üzletrész átruházása kívülállónak
A gazdasági életben gyakran előfordul, hogy a cégek tulajdonosai, tagjai cserélődnek.  Jelenthet-e ez a cégben lévő többi tag számára kockázatot? A Ptk. alapján speciális szabályok vonatkoznak erre a tranzakcióra.
Hogyan változott a távolról is nyújtható szolgáltatások teljesítési helye
2019. január 1-jétől változtak a Közösségben letelepedett vagy ott lakóhellyel, szokásos tartózkodási hellyel rendelkező nem adóalanyok részére nyújtott telekommunikációs szolgáltatások, rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatások, valamint elektronikus úton nyújtott szolgáltatások (a továbbiakban együtt: távolról is nyújtható szolgáltatások) teljesítési helyére vonatkozó szabályok.
Kiküldetési költségek elszámolása
Számos vállalkozásnál a tevékenysége jellegéből adódóan napi szinten merülnek fel kiküldetési költségek. Fontos tisztában lenni azzal, hogy ezek a költségek mikor számolhatóak el és milyen mértékben, valamint mikor merülhet fel adókötelezettség e költségek vonatkozásában?
Májusban ismét Cégvezetők Csúcstalálkozója networking koktélpartival
Sok a megbeszélni valójuk a magyar gazdaság erős, fejlődőképes vállalatai vezetőinek idén is, a negyedik Cégvezetők Csúcstalálkozóján. A tempó felgyorsult, a fejlesztési iramot csak más gondolkodásmóddal lehet követni. A váratlan szabályozóváltozások, a globális katarzisok, a természeti károk, és a munkaerőhiány nehezebbé teszik a jövőre felkészülést.

Virtuális adó és pénzügyi tanácsadás:

e-mail: ado@vallalkozo.info, tel.: +36 1 486 1800 


3. Aktuális uniós pályázatok

1. Energetikai pályázatok (csak vidék)

a., Hamarosan igényelhető a megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása (csak vidék)  
Július 30-ától lehet pályázni a megújuló energia használatát támogató pályázatra mikro-, kis-, és középvállalkozásoknak, összesen 10 Mrd Ft keretösszeggel. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 3 millió Ft, maximum 100 millió Ft lehet. A  pályázat keretein belül támogatható tevékenységek: megújuló energiafelhasználás növelését célzó tevékenységek (napkollektoros rendszer telepítése, brikett, pellett, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése, hőszivattyú rendszerek alkalmazása fűtésre és / vagy hűtésre), valamint energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek (épületek hőtechnikai adottságainak javítása, fűtési és / vagy használati melegvíz-rendszereinek korszerűsítése).

A pályázatról rövid összefoglaló letölthető innen.

b, Hamarosan pályázható a napelemes rendszer telepítésére kiírt pályázat (csak vidék)
Várhatóan május végétől lehet pályázni mikor-, kis- és középvállalkozásoknak napelemes rendszer telepítésére, összesen 15 Mrd Ft keretösszeggel. A pályázható összeg: minimum 1,5 millió Ft, maximum 3 millió Ft. Támogatható tevékenységek: napelemes rendszerek beszerzése és telepítése, kapcsolódó szerkezeti- és tartóelemek beszerzése és telepítése, akkumulátorok, mérő- és szabályozó berendezések beszerzése és felszerelése.

A pályázatról rövid összefoglaló letölthető innen.


2. Magyar Multi Program (csak vidék)

A Magyar Multi Programban elsődlegesen olyan vállalatok vehetnek részt, amelyek megfelelnek az alábbi kritériumoknak:

  • mikro-, kis-, vagy középvállalkozásnak minősülnek;
  • legalább négy lezárt üzleti évvel rendelkeznek;
  • minimum 5 fős alkalmazotti létszám a 2017. évben;
  • minimum 100 millió Ft nettó értékesítési árbevételt ért el a 2017. évben
  • árbevételük vagy exportárbevételük 2014-2017 között jelentős emelkedést mutat.

1. GINOP-1.1.8-19  A kiemelt növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások megerősítése, értékhozzáadó tevékenysége és piacbővítési lehetőségeinek fejlesztése a célja, az 1 Mrd Ft keretösszegű, 2019. júniusában megjelenő pályázatnak.

2. GINOP-1.2.7-19  A kiemelt növekedési potenciállal bíró feldolgozóipari kis- és középvállalkozások komplex fejlesztéseinek támogatása című felhívásra várhatóan szintén 2019. júniustól lehet majd benyújtani az igényléseket, keretösszeg 11,9 Mrd Ft.

3. GINOP-1.2.8-19  "Modern Mintaüzem program II. - A mikro-, kis- és középvállalkozások megújulását és modern üzleti kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása" felhívás 7,99 Mrd Ft keretösszeggel, 2019. júliusában fog megjelenni.

4. GINOP-1.2.9-19 Szabad vállalkozási zónákban működő mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéseinek támogatása 1 Mrd Ft kerettel, 2019 augusztusára várható.

5. GINOP-5.2.4-19 kódszámú felhívás pedig 2019. júliusában várható 10 Mrd Ft keretösszeggel "Új gyakornoki program" címmel


3. Kutatás-fejlesztési pályázatok

a, KKV START innováció (országos)
A pályázati felhívás célja a KKV-k versenyképességének javítása innovációs projektjeik támogatásával. A támogatás összege minimum 10 millió Ft, maximum 20 millió Ft. A pályázaton mikro-, kis- és középvállalkozások vehetnek részt. A projekt keretében elszámolható költségek közé tartoznak a projektkoordináció, szakmai megvalósításban közreműködő munkatársak költségei, szakmai tevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatások költségei, K+F szolgáltatás, az anyagköltség, piacra jutás költségei, valamint új eszközök beszerzése. A pályázatok benyújtása várhatóan nyár elejétől lesz lehetséges.

A pályázatról rövid összefoglaló letölthető innen.

b, Nyílt Innováció (országos)
A pályázati felhívás célja a nagyvállalatok kisebb mértékű, részterületekre irányuló KFI igényének mikor-, kis- és középvállalkozások bevonásával, esetleg startupok által történő fejlesztése. Piacképes termék, szolgáltatás létrehozása. A támogatás mértéke projektenként minimum 10 millió Ft, maximum 150 millió Ft. Támogatást igénylők nagyvállalatok, mikro-, kis- és középvállalkozások, mint konzorciumi partnerek lehetnek. A projekt keretében elszámolható költségek közé tartoznak a projektkoordináció, szakmai megvalósításban közreműködő munkatársak költségei, szakmai tevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatások költségei, K+F szolgáltatás, az anyagköltség, új eszközök beszerzése, valamint a közbeszerzés költsége. A pályázatok benyújtása várhatóan nyár elejétől lesz lehetséges.

A pályázatról rövid összefoglaló letölthető innen.

c, Piac vezérelt KFI (országos)
A pályázati felhívás célja a piacképes termék vagy szolgáltatás fejlesztése. Lehetőség van már meglévő prototípus piaci termékké fejlesztésére is. A támogatás mértéke projektenként minimum 50 millió Ft, maximum 700 millió Ft. Támogatást igénylők lehetnek mikro-, kis- és középvállalkozások, nagyvállalat, felsőoktatás, kutató - és tudásközvetítő központok, akár konzorcium (konzorciumvezető KKV vagy nagyvállalat, max. 3 tag, egyetem, mint szolgáltatást nyújtó vagy konzorciumi tag. A projekt keretében elszámolható költségek közé tartoznak a projektkoordináció, szakmai megvalósításban közreműködő munkatársak költségei, szakmai tevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatások költségei, K+F szolgáltatás, az anyagköltség, valamint új eszközök beszerzése. A pályázatok benyújtása várhatóan nyár elejétől lesz lehetséges.

A pályázatról rövid összefoglaló letölthető innen.

d, Ipar-egyetem együttműködés (országos)
A pályázati felhívás célja nagyvállalatok és felsőoktatási intézmények konzorciuma által megvalósított projektek támogatása, nagyvállalatok K+F igényeit kiszolgáló egyetemi kapacitás létrehozása, piaci alapú, fenntartható módon. A támogatás mértéke projektenként minimum 1 Mrd, maximum 6 Mrd. A pályázaton nagyvállalatok, felsőoktatási intézmények és KKV konzorciumok vehetnek részt. A projekt keretében elszámolható költségek közé tartoznak a projektkoordináció, szakmai megvalósításban közreműködő munkatársak költségei, szakmai tevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatások költségei, K+F szolgáltatás, az anyagköltség, új eszközök beszerzése, valamint a közbeszerzés költsége. A pályázatok benyújtása várhatóan nyár elejétől lesz lehetséges.

A pályázatról rövid összefoglaló letölthető innen.

e, Iparjog (országos)
A pályázati felhívás célja a szellemi alkotások hazai, és / vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló újdonságkutatási, oltalomszerzési és oltalom fenntartási, valamint a szellemi vagyon értékelés tevékenységek támogatása. A támogatás mértéke projektenként minimum 0,6 millió Ft, maximum 1,7 millió Ft. Támogatásban részesülhetnek a kutató és tudásközvetítő szervezetek, KKV-k, nagyvállalatok, non-profit szervezetek és a magánszemélyek. A pályázat keretein belül kizárólag az iparjogvédelemhez kapcsolódó költségek számolhatók el. A pályázatok benyújtása várhatóan nyár elejétől lesz lehetséges.

A pályázatról rövid összefoglaló letölthető innen.

4. HITELEK

150 millió Ft-ra emelkedett a eszközbeszerzésre fordítható 0% -os hitel felső határa (csak vidék)
Azon mikro-, kis-, és középvállalkozások pályázhatnak eszközbeszerzésre 0%-os kamattal, melyek pénzügyi szempontból életképesek, azonban a pénzpiacokon egyáltalán nem, vagy nem kellő mennyiségben jutnak külső finanszírozási forráshoz. Kölcsön összege: min. 1 M Ft – max. 150 M Ft, a programban kezdő és induló vállalkozások is igényelhetnek támogatást. Az általuk igényelhető hitel összege max. 25 M Ft lehet. A Hitelprogram célja a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése, illetve a korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességek megteremtése, bővítésének támogatása.

A hitelről rövid összefoglaló letölthető innen.

NHP Fix, 2,5%-os fix kamatozású Növekedési Hitelprogram (országos)
Január 2-ától elérhető az NHP FIX! A Hitelprogram célja, hogy a kis- és középvállalkozások fix, alacsony kamatozású, hosszú lejáratú fejlesztési hitelforráshoz jussanak, hozzájárulva versenyképességük javításához. A hitelprogram keretei között maximum 2,5 %-os, fix kamatozású kölcsönt igényelhetnek a kkv-k összesen 1 000 milliárd Forint értékben. Egy vállalkozás minimum 3 millió Ft, maximum 1 milliárd Ft hitelhez juthat. A hitelek futamideje minimum 3, maximum 10 év lehet. 

A hitelről rövid összefoglaló letölthető innen,

Pénzügyi Vállalkozási Refinanszírozási Konstrukció II. Program (országos)
A hitel célja azon mikro-, kis-, és középvállalkozások támogatása, melyek lényegesen kedvezőtlenebb feltételekkel, vagy egyáltalán nem juthatnak külső forráshoz a kereskedelmi hitelintézetek által. A Programban rendelkezésre álló keretösszeg 70 Mrd forint. Beruházási hitel esetében min. 1 M Ft, max. 100 M Ft, forgóeszköz hitel esetében min. 1 M Ft, max 50 M Ft az igényelhető finanszírozási összeg. A Hitelprogram keretei között lehetősége nyílik a vállalkozásoknak ingatlanvásárlásra és felújításra, új vagy használt tárgyi eszközvásárlásra. A hitelt akár induló vállalkozások is igénybe vehetik.

A hitelről rövid összefoglaló letölthető innen.

Részletek>>>

5, Az aktuális pályázati felhívásokról az alábbi linken tájékozódhatnak:

http://nkfih.gov.hu/palyazoknak/palyazatok/aktualis-felhivasok

6. Horizont 2020 - EU-s pályázati lehetőségek. 

A Horizont 2020 program kiemelten kezeli a kis- és középvállalkozói szektort: a Horizont 2020 program egyik fontos újdonsága, hogy a kkv-k támogatására új eszközt vezet be az Európai Bizottság, amely az innovációs lánc teljes folyamatában - az ötlettől a piaci bevezetésig - végigkíséri a kkv-kat. Egy-egy vállalkozás önállóan is pályázhat a kiírásokra, míg korábban ez csak nemzetközi konzorciumokban volt lehetséges. Bővebben>>>

7. Közvetlenül elnyerhető uniós források megújult tájékoztató honlapok. Részletek>>>

8. Partnerkereső rendszer

Kínai partnerünk, a CCPIT egy nemzetközi  internetes partnerkereső rendszert hozott létre. A honlap címe www.sinoova.com, a megtekintéshez kattintson a  http://www.sinoova.com/ChildPage/services_En.html linkre.


4. PAKTUM HÍREK (Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Paktum B-A-Z. megyében)

Paktumszervezeti tagok részére (VOSZ tagjai részére)

Elindult az Országos Vállalkozói Mentorprogram

A projekt célja a kis- és közepes vállalkozások (kkv) versenyképességének, hatékonyságának növelését szolgáló közvetett támogató eszközök, mint például személyes mentorálás, szakmai mentorálás, pénzügyi és vállalkozói szemléletformálás országos bevezetése.

Részletek>>>


5. A VOSZ központi 2019.04.30.-i hírlevele

- Valós képzési igényeket kiszolgáló, új felnőttképzési rendszer jön létre
- Adózói minősítéssel kapcsolatos tudnivalók 2019
- Online számla: májustól már csak új formátumban fogadja a NAV az adatokat
- Tajvani-Magyar b2b találkozó
- Quality China Zhejiang Expo - Kínai minőségi termékek kiállítása
- Országos Innovációs Fórum
- VOSZ a közösségi médiában - http://www.facebook.com/vosz.hu
- Vállalkozói piactér - http://piacter.vallalkozo.info/
- Ingyenes Vállalkozói tanácsadás

 Részletek>>>       


6. Széchenyi Kártya igénylés

100 millióra emelkedett a Széchenyi Kártyahitel valamennyi hiteltípusa:

Széchenyi Kártya Program valamennyi hiteltípusában a felvehető maximális hitelkeret 100 millió forintra emelkedett. A Széchenyi Kártya Program hat hiteltípusból áll, ezáltal a kis- és középvállalkozások mindennemű pénzügyi problémájára megoldást tud kínálni.

Tájékoztatjuk, hogy a VOSZ  megyei  irodájában  lehetőség van a Széchenyi Kártya program  termékeinek igénylésére, meghosszabbítására.

Telefon: 46/413-643
Mobil: 70/319-4369
E-mail:  info@voszborsod.hu

Cím: 3526. Miskolc, Szentpéteri kapu 80. fszt.5.

Miskolc, 2019.05.19.

                                    Üdvözlettel: Ádám Imre

www.voszborsod.hu
Hírlevélről való leiratkozáshoz, kattintson az alábbi linkre: leiratkozás