*A hírlevél képeket tartalmazhat, melyek megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a képek megjelenítését!*


1. Fontos változások, vállalkozói hírek 

a) Megvannak az idei Prima díjasok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A Miskolc Dixieland Band, Gecse Attila lelkész és a Zemplén Táncegyüttes vehetett át Prima Díjat, Közönségdíjban pedig a Miskolc Steelers részesült szombat este, a Miskolci Nemzeti Színházban, a hagyományos Prima Gálán. Részletek>>>

b) Bemutatták a magyar KKV-stratégiát. 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyitóelőadásában elmondta: képzésekkel, digitális fejlesztésekkel, adócsökkentésekkel segítik a kis- és középvállalkozások megerősítését, exportbevételük növekedését.  Részletek>>>

c) Ádám Imre: Ismét pozitív kihívássá vált a versenyszférában dolgozni

Felhívjuk a vállalkozók figyelmét, hogy időben foglalkozzanak az utód kinevelésével a cégüknél. Távlati cél a bizalmi vagyonkezelés intézménye is, de ez még nem kiforrott lehetőség Magyarországon – mondta az Üzletemnek Ádám Imre. A VOSZ B-A-Z. megyei elnökével a Prima díj miskolci gálája után beszélgettek. Részletek>>>

d) ORSZÁGOS VÁLLALKOZÓI MENTORPROGRAM 

FEJLESSZE VÁLLALKOZÁSÁT EGY ÉVEN ÁT TÉRÍTÉSMENTESEN!

Kiknek szól a program? Olyan fejlődni kívánó termelő vállalkozások vezetőihez szólunk, akik motiváltak és elkötelezettek a vállalkozásukban kitűzött céljaik mellett, mindemellett szívesen igénybe veszik tapasztalt mentor vállalkozásokból, tanácsadókból és on-line tananyagból álló csomagunkat beszállítófejlesztési vagy exportfejlesztési területeken. Részletek Itt>>> és Itt>>> és Itt>>>

e) Nagyon drága lehet a készpénzes fizetés a vállalkozók között!

Érdemes néhány részlet szabályozást ismerni a készpénz fizetés területén, hogy elkerüljük a komoly bírságokat. Az egyik a készpénz fizetés korlátozása. 1,5 mFt kp és nem több!  Részletek>>>

f) Általános hírek

Szövetségünk nemrégiben együttműködési megállapodást írt alá a Neumann Társasággal kedvezményes ECDL képzési és vizsgázási lehetőségről.

Az ECDL a világ mintegy 150 országában működő képzési és vizsgarendszer, tartalma lefedi azokat az informatikai ismereteket, készségeket, amelyeket a mindennapi munkában a vezetőknek, munkatársaknak felhasználói szinten tudnia kell. Részletek Itt>>> és Itt>>> és Itt>>>

g) Digitális önkormányzat: már nem álom a sorban állás nélküli ügyintézés

Országossá vált az önkormányzati online ügyintézés, így pár kattintással már 150-nél is több különféle közigazgatási ügy indítható, illetve követhető egyszerűen nyomon. Részletek>>>


2. Aktuális uniós pályázatok

a) Vállalkozások eszközbeszerzésének, ingatlan beruházásának, vásárlásának támogatása

"Út a jövőbe" - Innovatív munkahelyek, képzett munkaerő biztosítása mikro-, kis- és középvállalkozásoknál (országos)
A program elsődleges célja a KKV-k kapacitásbővítő és technológia-intenzív beruházásainak támogatása, amellyel a már meglévő vagy új tevékenysége tekintetében magas hozzáadott értékű terméket állít elő vagy magas hozzáadott értékű szolgáltatást nyújt. A pályázat keretében a beruházás célját szolgáló immateriális javak (szellemi termékek körén belül csak a szabadalom, a használati minta, a védjegy, a szoftver és a know-how felhasználásának díja számolható el), új eszközök beszerzése, valamint új épület, épületrész felépítésével kapcsolatos költségek és ezen ingatlanok rendeltetésszerű használatának előfeltételét jelentő, jogszabályban nevesített (víz- és csatornahasználati, villamos-fejlesztési, gázelosztó vezetékre vonatkozó hálózatfejlesztési) költségek számolhatók el. A pályázatok benyújtása 2019. október 7-től, 2020. február 29-ig lehetséges. A pályázatról rövid összefoglaló letölthető innen.

b) Beszállítói-fejlesztési Program (országos)

3 Mrd forintos keretösszeggel 2020. januártól elérhető a Beszállítói-fejlesztési Program. A pályázaton nagyvállalatok, valamint a nagyvállalatokkal együttműködést kötve mikro-, kis- és középvállalkozások vehetnek részt. A Program keretében többek között a kapacitásbővítés, termékkínálat bővítése, a meglevőnél magasabb minőséget biztosító gépek és szerszámok beszerzése és a meglévő gépek minőségének fejlesztése kiegészítő eszközökkel támogatható. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege min. 20 000 000 Ft, max. 200 000 000 Ft.
A pályázatok benyújtása 2020. január 1. és február 15. között lehetséges.A pályázatról rövid összefoglaló letölthető innen.

c) Hatalmas segítséget kapnak a magyar KKV-k az új tőkefinanszírozási lehetőséggel!
31 milliárd forintos
tőkével új kkv üzletágat (KKVPRO) indít az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures. Az program célja a hazai KKV szektor fejlesztésének, növekedésének, valamint piacbővítésének segítése. A befektetés mértéke ügyletenként 50 millió Ft és 3,1 Mrd forint között lehet.
Forrás: Portfolio 

d) Energetikai pályázatok (Pest megyén kívül)

Hamarosan pályázható a megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása pályázat (Pest megyén kívül)  
November 11-től lehet pályázni a megújuló energia használatát támogató pályázatra mikro-, kis-, és középvállalkozásoknak, összesen 20,4 Mrd Ft keretösszeggel. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 3 millió Ft, maximum 100 millió Ft lehet. A  pályázat keretén belül támogatható tevékenységek: megújuló energiafelhasználás növelését célzó tevékenységek (napkollektoros rendszer telepítése, brikett, pellett, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése, hőszivattyú rendszerek alkalmazása fűtésre és / vagy hűtésre, napelemes rendszer telepítése hálózati villamosenergia-termelés céljából), energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek (épületek hőtechnikai adottságainak javítása, fűtési és / vagy használati melegvíz-rendszereinek korszerűsítése), kiskapacitású napelemes rendszer telepítése hálózati villamosenergia-termelés céljából, valamint az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló- vagy árnyékvető szerkezetek beépítése támogatható.
A pályázatról rövid összefoglaló letölthető innen.

e) Napelemes rendszer telepítése (Pest megyén kívül)
Még elérhető a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak kiírt napelemes rendszer telepítése pályázat, összesen 23,9 Mrd Ft keretösszeggel. A pályázat keretén belül 100%-os vissza nem térítendő támogatás igényelhető minimum 1 millió Ft, maximum 3 millió Ft összegben. Támogatható tevékenységek: napelemes rendszerek beszerzése és telepítése, kapcsolódó szerkezeti- és tartóelemek beszerzése és telepítése, akkumulátorok, mérő- és szabályozó berendezések beszerzése és felszerelése.
A pályázatról rövid összefoglaló letölthető innen.

f) Vállalkozás-fejlesztési pályázatok

Hamarosan ismét pályázható az "Új gyakornoki program" pályakezdők támogatására! (Pest megyén kívül)
Az "Új gyakornoki programban" mikro-, kis- és középvállalkozások igényelhetnek támogatást min. 2,5 millió Ft, max. 22,17 millió Ft összegben 100%-os támogatási intenzitás mellett pályakezdő fiatalok és gyakornoki kapcsolattartó foglalkoztatására. A pályázat célja, hogy szakképesítéssel rendelkező 25 év alatti fiatalok foglalkoztatásához kapcsolódó bértámogatással segítse a vállalkozásokat munkaerő kapacitás bővítésében.
A pályázatok benyújtása 2019. november 26. és  2021 április 30. között lehetséges. A pályázatról rövid összefoglaló letölthető innen.
 
g) Irinyi terv támogatási program - innovatív projektek (országos)
Azok a projektek támogathatóak, amelyek más forrásból nem finanszírozhatók, s amelyek az Irinyi Tervben azonosított ágazatokban (járműgyártás, speciális gép- és járműgyártás, élelmiszeripar, egészséggazdaság, zöldgazdaság, IKT szektor) valósulnak meg, továbbá a felsorolt ágazatokban megvalósuló innovációs partnerség kialakítására irányulnak. A pályázat keretében elszámolható költségek közé tartozik többek között a kapacitásbővítés, termékkínálat bővítése, új termék piacra vitele, kutatási és fejlesztési tevékenység, valamint az új létesítmény létrehozása új helyrajzi számon. A támogatás maximális összege 400 millió Ft, a legkisebb támogatható projektméret 100 millió Ft, azzal, hogy a beruházáshoz nyújtható támogatás összege el kell, hogy érje az 50 millió Ft-ot. A pályázatról rövid összefoglaló letölthető innen.

e) Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása (Pest megyén kívül)
Hamarosan elérhető a vidéki kkv-kat támogató eszközbeszerzés pályázat! A pályázat keretében támogatás igényelhető új eszközök, gépek beszerzésére, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására, új eszközök, gépek beszerzéséhez, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakításához kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzéséhez, valamint új eszközök, gépek beszerzéséhez, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakításához kapcsolódó információs technológia-fejlesztéshez. Az igényelhető támogatás összege: min 5.000.000 Ft, max 40.000.000 Ft. A pályázatok benyújtása 2019. november 21. 9:00 órától 2020. február 13. 12:00 óráig lehetséges.
A pályázatról rövid összefoglaló letölthető innen.

f) GINOP-1.2.9-19 Szabad vállalkozási zónákban működő mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéseinek támogatása 1 Mrd Ft kerettel, 2019 év végén várható. (Pest megyén kívül)

Kutatás-fejlesztési pályázatok

g) KKV START innováció (országos)
A pályázati felhívás célja a KKV-k versenyképességének javítása innovációs projektjeik támogatásával. A támogatás összege minimum 10 millió Ft, maximum 20 millió Ft. A pályázaton mikro-, kis- és középvállalkozások vehetnek részt. A projekt keretében elszámolható költségek közé tartoznak a projektkoordináció, szakmai megvalósításban közreműködő munkatársak költségei, szakmai tevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatások költségei, K+F szolgáltatás, az anyagköltség, piacra jutás költségei, valamint új eszközök beszerzése. A pályázatok benyújtása várhatóan év végétől lesz lehetséges.
A pályázatról rövid összefoglaló letölthető innen.

h) Nyílt Innováció (országos)
A pályázati felhívás célja, hogy ösztönözze a KKV-k bevonását nagyvállalatoknál felmerülő, de nem a nagyvállalat alaptevékenységéhez kapcsolódó kutatási és innovációs kérdések, problémák megoldásába, így erősítve a köztük lévő együttműködést és biztosítva a köztük lévő tudásáramlást, valamint a hazai KKV-k versenyképességét. A pályázaton kizárólag azon nagyvállalatok vehetnek részt, melyek rendelkeznek legalább két lezárt, teljes üzleti évvel. A támogatás mértéke projektenként minimum 30 millió Ft, maximum 150 millió Ft. A projekt keretében elszámolható költségek közé tartoznak a személyi kiadások, szolgáltatások költségei, anyagköltés, tájékoztatási költség, koordinációs költség, iparjogvédelemmel kapcsolatos költségek valamint a közbeszerzés költsége. A pályázatok benyújtása 2019. szeptember 30-tól, 2020. január 15-ig lehetséges. A pályázatról rövid összefoglaló letölthető innen.

i) Ipar-egyetem együttműködés (országos)
A pályázati felhívás célja nagyvállalatok és felsőoktatási intézmények konzorciuma által megvalósított projektek támogatása, nagyvállalatok K+F igényeit kiszolgáló egyetemi kapacitás létrehozása, piaci alapú, fenntartható módon. A támogatás mértéke projektenként minimum 1 Mrd, maximum 6 Mrd. A pályázaton nagyvállalatok, felsőoktatási intézmények és KKV konzorciumok vehetnek részt. A projekt keretében elszámolható költségek közé tartoznak a projektkoordináció, szakmai megvalósításban közreműködő munkatársak költségei, szakmai tevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatások költségei, K+F szolgáltatás, az anyagköltség, új eszközök beszerzése, valamint a közbeszerzés költsége. A pályázatok benyújtása várhatóan év végétől lesz lehetséges.
A pályázatról rövid összefoglaló letölthető innen.

j) Munkásszálló építés támogatása - vállalkozások részére is!
Október 10-étől nyújthatók be a támogatási kérelmek a "Munkásszállás kialakítása" elnevezésű központi munkaerőpiaci programra 5 Mrd Ft-os keretösszeggel. A pályázaton helyi önkormányzatok, önkormányzati tárulások, helyi önkormányzat 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaságok, önkormányzati társulás 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaság , továbbá olyan gazdasági társaságok vehetnek részt, melyek rendelkeznek legalább 3 lezárt teljes üzleti évvel, valamint vállalja, hogy a munkásszállás működtetése céljából legalább 4 fő álláskeresőt alkalmaz. A pályázat keretében munkásszállás építésére és munkásszállás céljából igénybe vehető ingatlan felújítására igényelhető támogatás. A pályázatok benyújtása 2019. október 10. és 2020. május 15. között lehetséges. A pályázatról rövid összefoglaló letölthető innen.

Vidékfejlesztés

k) A Rövid Ellátási Lánchoz kapcsolódó beruházások támogatása az élelmiszeripar és a borászat területén (országos)
Társadalmi egyeztetés alatt "A Rövid Ellátási Lánchoz kapcsolódó beruházások támogatása élelmiszeripar és borászat területén" pályázati felhívása. A Felhívás célja, hogy lehetőséget biztosítson a REL együttműködési csoportokban részt vevő mezőgazdasági termelők számára élelmiszer-előállításhoz kapcsolódó beruházások végrehajtására. A támogatás mértéke egyéni beruházás esetén max. 15 500 000 Ft, kollektív beruházás esetén max. 155 000 000 Ft.
A támogatási kérelmek benyújtása 2019. november 4-étől lesz lehetséges!

l) Termelői csoportok és szervezetek létrehozása (országos)
A Felhívás célja a mezőgazdasági és az erdészeti ágazatban működő termelői csoportok és szervezetek létrehozásának és működésének támogatása. A támogatást a termelői csoportok elismeréséről szóló 42/2015. (VII. 22.) FM rendelet alapján elismeréssel rendelkező termelői csoportok működési feltételeik kialakításához és az elismerés során elfogadott üzleti tervük megvalósításához rendelt tevékenységeik végrehajtásához használhatják fel. A támogatás a forgalom alapján számított átalányösszegű vissza nem térítendő támogatás. A támogatás maximum összege 100 000 eurónak megfelelő forintösszeg /év/támogatott csoport
A támogatási kérelmek benyújtására várhatóan év végétől lesz lehetőség.

HITELEK

m) 150 millió Ft-ra emelkedett a eszközbeszerzésre fordítható 0% -os hitel felső határa (Pest megyén kívül)
Azon mikro-, kis-, és középvállalkozások pályázhatnak eszközbeszerzésre 0%-os kamattal, melyek pénzügyi szempontból életképesek, azonban a pénzpiacokon egyáltalán nem, vagy nem kellő mennyiségben jutnak külső finanszírozási forráshoz. Kölcsön összege: min. 1 M Ft – max. 150 M Ft, a programban kezdő és induló vállalkozások is igényelhetnek támogatást. Az általuk igényelhető hitel összege max. 25 M Ft lehet. A Hitelprogram célja a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése, illetve a korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességek megteremtése, bővítésének támogatása.
A hitelről rövid összefoglaló letölthető innen.

n) NHP Fix, 2,5%-os fix kamatozású Növekedési Hitelprogram (országos)
Január 2-ától elérhető az NHP FIX! A Hitelprogram célja, hogy a kis- és középvállalkozások fix, alacsony kamatozású, hosszú lejáratú fejlesztési hitelforráshoz jussanak, hozzájárulva versenyképességük javításához. A hitelprogram keretei között maximum 2,5 %-os, fix kamatozású kölcsönt igényelhetnek a kkv-k összesen 1 000 milliárd Forint értékben. Egy vállalkozás minimum 3 millió Ft, maximum 1 milliárd Ft hitelhez juthat. A hitelek futamideje minimum 3, maximum 10 év lehet. 
A hitelről rövid összefoglaló letölthető innen,

o) Foglalkoztatás ösztönzése célú Hitelprogram (Pest megyén kívül)
A Hitelprogram célja a finanszírozási forrásokhoz nem, vagy nem megfelelő mértékében hozzájutó vállalkozóvá váló munkanélküliek és inaktívak Mikrovállalkozásai, valamint a társadalmi célú mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása külső források segítségével. Az igényelhető támogatási összeg vállalkozóvá váló munkanélküliek és inaktív mikrovállalkozásai esetében min. 1 millió Ft, max. 20 millió Ft, a társadalmi célú mikro-, kis- és középvállalkozások esetében min. 1 millió Ft, max. 50 millió Ft.
A hitelkérelmek 2017 június 30. és 2020. június 30. között nyújthatók be.

p) EFOP pénzügyi eszköz Hitelprogram (országos)
A Hitelprogram célja közvetlenül EFOP kapcsolódású szektorban egészségügyi, köznevelési, felsőoktatási, szociális, gyermekvédelmi, és társadalmi felzárkózási, ifjúság- és családügyi, gyermekek napközbeni ellátását célzó, továbbá kulturális szolgáltatások tevékenykedő vagy e szolgáltatások minőségjavulásához hozzájáruló, a finanszírozási forrásokhoz nem, vagy nem megfelelő mértékben hozzájutó, beruházásokat, fejlesztéseket megvalósító, mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése a külső finanszírozáshoz való hozzáférésük javítása révén. Egy vállalkozás min. 1 millió Ft, max. 10 millió Ft hitelhez juthat 0%-os kamattal és 10% önerő mellett.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Az aktuális pályázati felhívásokról az alábbi linken tájékozódhatnak:

http://nkfih.gov.hu/palyazoknak/palyazatok/aktualis-felhivasok

Közvetlenül elnyerhető uniós források megújult tájékoztató honlapok. Részletek>>>

Partnerkereső rendszer

Kínai partnerünk, a CCPIT egy nemzetközi  internetes partnerkereső rendszert hozott létre. A honlap címe www.sinoova.com, a megtekintéshez kattintson a  http://www.sinoova.com/ChildPage/services_En.html linkre.


4. PAKTUM HÍREK (Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Paktum B-A-Z. megyében)

Paktumszervezeti tagok részére (VOSZ tagjai részére)

Elindult az Országos Vállalkozói Mentorprogram

A projekt célja a kis- és közepes vállalkozások (kkv) versenyképességének, hatékonyságának növelését szolgáló közvetett támogató eszközök, mint például személyes mentorálás, szakmai mentorálás, pénzügyi és vállalkozói szemléletformálás országos bevezetése.

Részletek>>>


    6. Széchenyi Kártya igénylés

Széchenyi Kártya Program valamennyi hiteltípusában a felvehető maximális hitelkeret 100 millió forintra emelkedett. 

A VOSZ  megyei  irodájában  lehetőség van a Széchenyi Kártya program  termékeinek igénylésére, meghosszabbítására.

Telefon: 46/413-643
Mobil: 70/319-4369
E-mail:  info@voszborsod.hu

Cím: 3526. Miskolc, Szentpéteri kapu 80. fszt.5.

Miskolc, 2019.11.17.

                                    Üdvözlettel: Ádám Imre

www.voszborsod.hu
Hírlevélről való leiratkozáshoz, kattintson az alábbi linkre: leiratkozás