Köszöntő
Fogalomtár
Work shopok
TV műsorok
Sajtó melléklet
Linkek
Hírek
Inno. Stratégia
Partnereink
 
Hírek

Innovációs Hírlevelek

Innovációs hírek

 • Nemzeti Technológia Program - Sajtóközlemény
  A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH), az idén is meghirdeti az eddig Jedlik Ányos néven ismert pályázati programot, amely 2008-tól a Nemzeti Technológia Program nevet viseli.

  Az NKTH a tervek szerint 2008. február elején írja ki a Nemzeti Technológia Program pályázatot, mivel a pályázati kiírás megjelenéséhez szükséges jogszabály tárcaközi egyeztetése jelenleg még folyamatban van.
  A pályázók várhatóan 2008. március elejéig adhatják majd be pályázataikat.
  Az érdeklődők a Nemzeti Technológia Program pályázati felhívás és útmutató tervezetéről néhány napon belül már előzetesen is tájékozódhatnak az NKTH honlapján.

  A Nemzeti Technológia Program hivatalos meghirdetésének időpontja ugyancsak az NKTH honlapján lesz olvasható ( www.nkth.gov.hu).

  A Nemzeti Technológia Program a gazdaság versenyképességének növelésével a gazdaság fejlődését kívánja elősegíteni a korszerű technológiák területén végzett középtávú, felhasználás orientált, stratégiai kutatás-fejlesztéssel. A pályázati program célja a hazai innováció ösztönzése a magyar K+F+I stratégiai szempontok figyelembevételével.

  A Nemzeti Technológia Program olyan kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységeket kíván ösztönözni, amelyek a vállalkozások és a K+F szféra együttműködését és a stratégiai partnerségek kialakítását eredményezik annak érdekében, hogy elősegítsék az ipar által vezérelt kutatás-fejlesztést és azt, hogy minél több, valós piaci igényeken alapuló versenyképes termékek és szolgáltatások jöjjenek létre.

  Az NKTH a jövőben ösztönözni kívánja a pályázókat arra, hogy az elnyerhető állami támogatások mellett, egyéb külső tőkeforrásokat is bevonjanak a pályázatokban megjelölt céljaik megvalósításához. Ezt a pályázatok elbírálásánál kiemelt szempontként kívánja majd kezelni az NKTH.

  Az NKTH a Nemzeti Technológia Program mellett az alábbi három, Innovációs Versenyközpont, Tudásbázis Erősítése, Nemzetközi Együttműködések programcsoport keretében további pályázatokat hirdet meg 2008-ban.

 • A Jedlik Ányos Program 2007. évi meghirdetése - Sajtóközlemény
  Az idén életbe lépett új európai uniós kutatás-fejlesztési támogatási keretszabály miatt elhúzódott a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) Jedlik Ányos program 2007. évi meghirdetése. A kutatás-fejlesztési igények minél előbbi kielégítése érdekében a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács úgy döntött, hogy a Jedlik Ányos program átmenetileg, a kis és középvállalatok csoportmentességére vonatkozó támogatási szabályok alapján kerüljön meghírdetésre.

  A jelenleg kiírásra kerülő program keretében az NKTH támogatást nyújt kis- és középvállalatok kutatás-fejlesztési projektjeinek megvalósításához, amelyben ugyan nagyvállalatok is részt vehetnek, ellenben támogatást csak olyan mértékben kaphatnak, amely megfelel a 'de minimis' szabályoknak. A program keretösszege 8 milliárd forint, beadási határideje 2007. október 15.

  Az új keretszabályok jóváhagyása után, még az idei év végén második alkalommal is kiírásra kerül a megújított Jedlik Ányos program 2008. február 1.-i beadási határidővel, amely a kutatás-fejlesztési és innovációs keretszabály feltételei szerint lehetővé teszi a nagyvállalatok kedvezőbb támogatását is. A Hivatal azt indítványozza, hogy azok a kis-, közép-, és nagyvállalatok amelyek az új keretszabály kedvezőbb feltételeit kívánják igénybe venni, várják meg a (146/2007 Korm. rend.) keretszabály hatályba lépését, tehát az újbóli kiírást. Az NKTH azzal a céllal tájékoztatja a pályázni kívánókat, hogy mérlegelhessék, az első kiírás alkalmával milyen mértékben kötik le kutatási kapacitásaikat.

  Kérdéseikre választ, felvilágosítást kaphatnak az NKTH honlapján (www.nkth.gov.hu), a 484-2922-es telefonszámon (pályázattal, beadással kapcsolatban) 484-2840-es telefonszámon (csoportmentességgel, keretszabállyal kapcsolatban), illetve Dr. Jeviczki Melindától (Melinda.jeviczki@nkth.gov.hu) és Dr. Pohánka Zsuzsától (zsuzsanna.pohanka@kpi.gov.hu)

 • Gábor Dénes Díj 2007
  A NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma kéri a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, oktatással foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természet-tudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek ill. szövetségek vezetőit továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakembereket, hogy az évente meghirdetett belföldi Gábor Dénes Díj-ra terjesszék fel azokat az általuk szakmailag ismert, kreatív, innovatív, magyar állampolgársággal rendelkező, jelenleg is tevékeny (kutató, fejlesztő, feltaláló, műszaki-gazdasági vezető) szakembereket, akik valamely gazdasági társaságban vagy oktatási, kutatási intézményben:

  • kiemelkedő tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytatnak,
  • jelentős tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást hoztak létre,
  • tudományos, kutatási-fejlesztési, innovatív tevékenységükkel hozzájárultak a környezeti értékek megőrzéséhez,
  • személyes közreműködésükkel nagyon jelentős mértékben és közvetlenül járultak hozzá intézményük innovációs tevékenységéhez.

  További információk >>

 • Az Észak-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség létrehozása és működtetése
  A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézete valamint az Észak-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség INNOTOOL IV. RIÜ ZÁRÓ KONFERENCIA Innováció a gazdaságfejlesztés kulcsa címmel konferenciát rendezett az Észak-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség létrehozása és működtetése c. projekt keretében 2007. szeptember 12-én Miskolcon a Lillafüredi Palotaszállóban.
  A konferencia célja az volt, hogy a regionális innovációs rendszer és a gazdaság szereplőinek együttműködését erősítse, valamint a régiót bekapcsolja a nemzeti és nemzetközi innovációs rendszerbe.

  A rendezvényen elhangzott
  előadások megtekinthetők az alábbi linken >>

 • Nagy érdeklődés az európai uniós források iránt
  A korábbinál szigorúbb feltételek nem tántorították el a pályázókat, a június 11-én zárult négy GOP (Gazdaságfejlesztési Operatív Program) és egy KMOP (Közép-magyarországi Operatív Program) pályázat 23,5 milliárd forintos keretére 47 milliárd forintnyi igény érkezett - mondta el Ormosy Gábor, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt. vezérigazgatója kedden Budapesten, egy szakmai rendezvényen.

  A mikro- és kisvállalkozások technológiai fejlesztését szolgáló két pályázat (a GOP 2.1.1/A és a KMOP 1.2.1/A) november 30-áig még nyitva lesz. Folynak az egyeztetések arról, hogyan lehetne átcsoportosítani a támogatási összegeket - derült ki. Kállay László, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) főosztályvezetője a rendezvényen úgy vélekedett, erre a későbbi felhasználás terhére lehet esély, a prioritások között kevésbé lehet átcsoportosítani, legfeljebb egy későbbi szakaszban lehet erről szó.

  A főosztályvezető elmondta: a vissza nem térítendő támogatások szerepe a kormány szándéka szerint csökkenni fog. Ezek kedvező, de nem minden kockázatot nélkülöző források a vállalkozások számára, ha ugyanis a támogatási feltételeket nem tudják teljesíteni, a támogatási összeget jelentős kamattal terhelten kell visszafizetni, ahogy ez már elő is fordult - hívta fel a figyelmet.

  A kis- és közepes vállalkozások (kkv) jövedelemtermelő képessége jelentősen elmarad az uniós átlagtól és a nagyobb cégekétől is. Az összes vállalkozáson belül 99,9 százalékot képviselő kkv-k az alkalmazottak 68,9 százalékát foglalkoztatják, részesedésük az árbevételből ugyanakkor 62,5, a versenyszféra hozzáadott értékéből 50,8, az exportból 35,3 százalék, míg a vállalati szféra saját tőkéjéből 51,2 százalékkal részesednek.

  A kkv-k fejlesztése területén a cél a versenyképesség növelése, aminek eszközei többnyire a GOP-ban jelennek meg vissza nem térítendő támogatások és visszatérítendő pénzügyi eszközök formájában. A pályázatok keretösszege 576,3 milliárd forint, a Jeremie típusú pénzügyi programoké 190,7 milliárd forint. Az első pályázatokat januárban hirdették meg, a második szakaszé júliusban, a harmadiké szeptember-októberben lesz - mondta a főosztályvezető.

 • "Kapcsolat projekt"
 • "Kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése az Észak-magyarországi régióban"
 • "Innováció és kommunikáció - A műszaki tudományok és az innováció helye a magyar médiában"
 • Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség munkamegbeszélése
 • Átadták a Magyar Innovációs Nagydíj elismeréseket

Pályázati lehetőségek

Az Észak-Magyarországi Regionális Innovációs StratégiaNemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal
Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet
INNOCENTER Kht.
Miskolci Kommunikációs Kht.
Helyi Krónika